Жива земя
Здрави хора
bgenittrroel
Обадете се на: 0700-11-373

Как да се храним през зимата?

Зимата дойде, а с нея и цялата палитра от вируси, болести и инфекции, характерни за този сезон. Кои са доказано полезните природни средства за превенция срещу щетите, които студеното време нанася на телата ни? Как да превърнем храната в лекарство?

За всяко инфекциозно заболяване има две причини: контактът с вируса и отслабването на имунната система, в резултат на което човешкото тяло не е в състояние да се бори ефективно с патогените. През зимата, повече от всякога, трябва да засилваме естествените защитни механизми на организма.

Как да се храним?

Минималната ни цел са по 5 плодове и зеленчуци на ден, за предпочитане органични, но не бива да пренебрегваме и приема на протеини (месо, риба, яйца, зърнени храни, бобови растения).

Витамините в чинията ни

Дневният прием на витамин С (най-малко 1 грам) е много добра превенция срещу настинки и грип, особено при деца и при възрастни, подложени на физическо натоварване или работещи на открито. Най-добрите източници на витамин С в храната са чушките, зелени и червени, киви, портокал, манго, броколи и брюкселско зеле, магданоз.

Последните проучвания показват, че недостигът на витамин D допринася за много заболявания и повишена честота на респираторни и вирусни инфекции, включително грип. Витамин D се синтезира основно от кожата под въздействието на слънчева светлина. Много по-трудно е да получим достатъчно витамин D от хранителни източници, съдържанието му в повечето продукти е оскъдно. Според проучвания обикновено набавяме само около 20% от витамина от храната, която консумираме. Най-добрите източници на витамин Dса мазните риби като сьомга, скумрия, херинга, треска, черен дроб, и в по-малка степен в млякото и млечните продукти.

Мащерката пък е най-добрият приятел на имунната система през зимата. Казват, че 2 чаши чай от мащерка дневно, са достатъчни, за да прекараме зима без настинки и грипове. Мащерката е и чудесна, ароматна и много вкусна подправка, подходяща за супи, сосове, салати и месо.

Последно от блога

Последно от фейсбук

За контакти

Вашето име: (задължително)

Вашият Email (задължително)

Относно

Вашето съобщение

captcha