Жива земя
Здрави хора
bgenittrroel
Обадете се на: 0700-11-373

Инвестиция в здравето или търговски трик?

Био, еко, органик. Понятия, които чуваме постоянно. Превърнаха се в мода. Логично е да се запитаме наистина ли храните, отглеждани в контролирано био земеделие, са по-полезни? На какво се дължи много по-високата им цена? Не е ли това поредният маркетингов и търговски трик?

Малко факти:

Около 35 до 40% от случаите на рак, сред които три четвърти от тези на дебелото черво, се дължат на неправилно хранене. Вредните хранителни навици са една от причините и за сърдечно-съдовите заболявания, диабет, камъни в бъбреците, както и епидемията от затлъстяване, също рисков фактор за много заболявания.
Лекарите постоянно говорят за т.нар. балансирано хранене. Нарушен ли е балансът в чинията ни. Краткият отговор, за съжаление, е да. Или почти винаги. В менюто на повечето хора има твърде много мазнини, червени меса, рафинирани храни. Всичко това за сметка на прекалено малко фибри, не достатъчно плодове, зеленчуци, пълнозърнести храни и бобови култури. Към всичко това не можем да не добавим замърсяването на храните – диоксини, пестициди, всякакви химикали, оцветители, подобрители и овкусители.

Био храните и прякото им влияние върху здравето ни:

Каква е разликата между една био ябълка и една, отглеждана при конвенционално земеделие? Специалистите го обясняват много просто: в липсата на замърсяване. За една година една ябълка може да „понесе“ до 22 третирания с химикали. За сравнение: плодовете и зеленчуците, отглеждани чрез биологично земеделие, не съдържат пестициди, нитрати, оцветители, изкуствени добавки, консерванти и др. Друго основно правило при биологичното земеделие е да не се използват генно-модифицирани организми, които представляват риск за здравето – нито като продукти за храна, нито като изходен материал за посев и сеитба, нито като хранителни добавки и спомагателни вещества. Био продуктите имат много по-голяма хранителна стойност – съдържат антиоксиданти, протеини и ненаситени мастни киселини. И не на последно място – по-вкусни са. Никой не обича вкуса на антибиотици и вредни химикали, нали?

Последно от блога

Последно от фейсбук

За контакти

Вашето име: (задължително)

Вашият Email (задължително)

Относно

Вашето съобщение

captcha