Жива земя
Здрави хора
bgenittrroel
Обадете се на: 0700-11-373

Птича тор

Terra-Organica-hens

Птича тор – високо ценена концентрирана и бързодействаща органична тор, бива от пилета/кокошки (най-ценен), гъски, патици. Тази биотор съдържа три пъти повече азот и калий и около четири пъти повече фосфор в сравнение с обикновения оборски тор. С богатото си съдържание добре угнилата (компостирана) птича тор е подходяща за торене на всички видове растения – зеленчуци, овошки и лозя, защото освен ценни хранителни вещества, тя добавя и органична материя към почвата и подобрява нейното влагозадържане. Количеството птича тор, което се получава, зависи до голяма степен от вида на птиците. Годишно заедно с постелята от една кокошка се получава 4 до 6 кг тор, от една патица – от 6 до 8 кг, а от една гъска – от 8 до 11 кг.

Как да компостираме птича тор?

Както вече казахме, най-подходящ начин за използване на птича тор е като се компостира чрез смесването и със слама от постелята на птиците, с различни растителни отпадъци, торф, дъбова шума, кори от иглолистна дървесина, стърготини и др., до достигане на съотношението 1:25 азот към въглерод. В общия случай, когато се компостира това съотношение се получава като се смесят 1 част „кафяви“ отпадъци с 2 части „зелени“ отпадъци. В случая обаче следва да се има впредвид високото  съдържание на азот, затова е препоръчително смесването да е в съотношение 1:1, или дори в 2:1.
При постигане на горепосоченото съотношение и при оптимална влага, вашия куп (купчина) би следвало да се „запали“, т.е. температурата в него да достигне около 60 градуса по целзии. Добре е тази температура да се задържи за около седем дни, по този начин ще убиете болестотворните микроорганизми и патогени. Не е добре температурата да надхвърли 60 градуса, защото може да се убият или да се намали количеството на полезните микроорганизми и по този начин да се забави процеса на компостиране. За да контролирате процеса на „узряване“ на вашата пилешка тор, е препоръчително да си закупите термометър и влагомер. И двата уреда може да ги намерите в градинските центорве на големите вериги като Bricolage и др. След седмия ден центъра на вашия куп ще започне да охладнява, т.е. температурата ще започне да спада. Тогава трябва да се „обърне“, т.е. материала, които е бил в центъра на купа да се замести с такъв от краищата му. Следва нов седемдневен период на „горене“. За да получите качествен птичи тор е препоръчително да обърнете купа поне 3 пъти. Биотора е готов когато всичката материя придобие тъмен цвят, рохкава структура и миризма на земя.

Препоръчителни норми на торене с птича тор

За предсеитбено торене на зеленчукови култури тя се внася по 20-40 кг на 100м2 добре разложена и компостирана. Може да се използва и за подхранване както в твърдо състояние, така и разреден с вода. Прясна птича тор се разтваря във вода в съотношение 1 кг на 10 л вода, сухата – 1 кг на 20 л вода. Щом торта се разтвори, тя се разбива добре и се вкарва под растението. Разтвора се изразходва по 2 л на 1 м2. След като се полеe с разтвор почвата, трябва да сe засипе със слой суха почва от 1 см и да полее с чиста вода.

Превръщането на птичата тор от насипно в гранулирано състояние дава възможност тя да бъде оползотворена за наторяване, като се преодолеят проблемите, свързани с машинното разпръскване. Механизирано торене с гранулирана торова постеля от бройлери може да се извършва успешно с разпръскващи машини за минерален тор при съответна настройка.

Съхранение на птича тор

При съхранението на тази биотор, трябва да знаете, че азотът и се губи много бързо. Особено силно този процес е изразен при периодично замръзване и размръзване, когато торта се съхранява на малки купчини през зимния период. За да се предпази от загуби, тятрябва да се съхранява на по-големи купчини, като към него се прибавят от 5-6 до 10% праховиден суперфосфат и се покрива с тънък слой почва или се съхранява примесен с дървени стърготини, с градинска почва (25-50% от тора).

Предимства при торене с птича тор?

  • Комплексна биотор, съдържаща в концентриран вид значителни количества калий, фосфор и азот

Недостатъци при торене с птича тор?

  • Азота се намира под формата на пикочна киселина, която внесена в почвата подтиска растежа на младите растения.
  • Съществува опасност от натрупване на нитратен или нитритен азот в зеленчуците
  • Реална опасност от изгаряне на растенията, ако се използва прясна птича тор
  • В птичия тор е възможно да съществуват редица патогенни организми, най-често Салмонела

noAnswer

Последно от блога

Последно от фейсбук

За контакти

Вашето име: (задължително)

Вашият Email (задължително)

Относно

Вашето съобщение

captcha