Жива земя
Здрави хора
bgenittrroel
Обадете се на: 0700-11-373

Калифорнийският червей

 

Red WormsКалифорнийският червей, в разрез с общоприетото в българскте форуми схващане, не е един вид. Всъщнст според класификацията на професор Едуардс има общо 6 вида червени калифорнииски червеи, които са подходящи за разграждане на органични отпадъци в умерени температурни условия. Това са видовете:

 • drawida nepalensis

 • lumbricus rubellus

 • dendrobaena veneta

 • dendrobaena rubida

 • eisenia andrei

 • eisenia fetida

Най-разпространени са последните два вида, които в България са познати под общото наименование „Червен Калифорнийски Червей“

Те имат шикоро разпространени защото най-бързо узряват полово и съответно се размножават най-бързо, т.е. икономически те са най-ефективни за изграждане на ферма за червен калифорнийски червей. Червеите се хранят със смес от органични материали, която преминавайки през чревния им тракт, обогатява се с ензими, хормони на растежа и естествени антибиотици. Полученият след екстременцията продукт е познат като вермикомпост, лумбрикомпост, биохумус, супер хумус, биотор.

Няма да се спираме на отглеждането на червен калифорнийски червей с търговска цел, тъй като е съвсем естественото това да се прави от висококвалифицирани специалисти.

Според нас би било по-интересно да разгледаме процеса на създаване на ферма за червен калифорнийски червей и отглеждането му в домашни условия с цел добиване на биотор.

1. Изграждане на компостер

Компостер бихте могли да закупите от градински центрове, като Bricolage, да купите такъв от нашия онлайн магазин или да си направите сами. За целта ще ви бъдат необходими 3 пластмасови кутии, които могат да влизат една в друга. Такива може да закупите от магазини ИКЕА. Големината им зависи от количеството органични отпадъци, генерирани от вашето семейство. Ние бихме препоръчали височината им да е минимум 30 см.

Надупчете страните на две от трите кутии с бормашина, с бургия с диаметър около 3-4 мм. Целта е през тези дупчици да влиза въздух в компостера, тъй като бактериите, които разграждат отпадъците са аеробни и имат нужда от кислород. След това надупчете и дъната на тези две кутии, но този път бургията трябва да е с по-голям диаметър, да речем 10мм. През тези отвори ще се оттича излишната вода, а и ще преминават червеите, когато трябва да се смени кутията.

Сглобяването на компостера е много елементарно. Сложете първо ненадупчената кутия и върху нея поставете една от надупчените кутии. Ако сте купили капак на кутията, добре е да го надупчите и него и го поставяте отгоре на надупчената кутия.

2. Постеля за калифорнийския червей

Тъй наречената постеля на червеите е първия слой, който постявяте преди да заселите самите червеи. Този слой може да бъде от нарязана хартия от офиса ви или накъсан на парченца картон (велпапе). Поставете слой около 1-2 см, така че да покриете отворите на дъното на кутията. Намокрете равномерно с вода с помощта на пръскалка (чисто нова купена, не ползвайте такава от битова химия – това може да убие червеите ви).

3. Закупуване на калифорнийски червеи

Червеите е добре да закупите от сертифицирана ферма за продажба на червен калифорнийски червей, така че да сте сигурни какво ви продават. Обичайно те се продават на квадратен метър, поне в България и то заедно с „леглото“ , т.е. необработена храна, смесена с обработена. На други места по света се продават червеите се продават и на килограм. Купете толкова, че да покриете дъното на кутията около 3-4 см. Вземете ги в сезалов чувал, кутия с дупки, или друга пропусклива материя.

4.Заселване на калифорнийския червей

Изсипете червеите заедно с „леглото“ върху предварително намокрената от вас „постеля“. Намокрете и леглото и ги оставете да свикнат с новия си дом. Поставете компостера задължително на сенчесто място. Калифорнийският червей не обича пряка светлина. Освен това, поради факта, че тялото на червения калифорнийски червей е с голямо количетво течности, поставен на слънце, той изсъхва и умира.

5. Храна и Хранене на калифорнийски червей

Храненето на червеите се прави веднъж в седмицата с около 1-2 см храна се покрива компостера, след което се полива до оптималната влажност. За да може дс асе усвои храната по-бързо може да си купите ръчна мелачка за месо и да смелите всичко заедно. След това с получената смес захранвате червеите.

Какво е разрешено за хранене:

 • Обелки от зеленчуци

 • Накълцана трева

 • Черупки от яйца

 • Използвано кафе, чай

 • Сухи листа

 • Всичко незабранено по-долу

Какво е забранено за храна на червеите:

 • Месо и месни производни, като мас

 • Сирене и изобщо белтъчини

 • Кисело – лимонови кори, портокалови кори и т.н.

 • Мазно – олио, остатъци от салата, остатъци от ядене.

6. Влажност

Влажността е изключително важен параметър за отглеждане на червен калифорнийски червей. Оптималната влажност е около 80%. Тя трябва да се следи ежедневно или най-много веднъж на два дни. Когато падне под тази стойност е редно да навлажните леглото с пулверизатор. Водата, която е препоръчително да използвате е дехлорирана вода, т.е. оставете тази от чешмата да престои поне 24 часа, преди да поливате с нея.

7. Аерацията

Аерацията е друг важен фактор за правилното отглеждане на червен калифорнийски калифорнийски червей и получаване на качествен биотор. От една страна компоста се аерира през отворите в кутиите, от друга страна е добре да обръщате на две седмици най-горния слой, с дебелина 2 см

8. Изваждане на калифорнийските червеи

Изваждането на готовия биотор и отделянето на червеите е изключително лесно.  Когато надупчената кутия се напълни с вермикомпост, поставете втората надупчена кутия директно върку първата, така че да легне плътно върху нея. Не натискайте! След това добавете храна за вашите калифорнийски червеи на дъното на горната кутия и я намокрете, така че да достигне оптималната влажност. След около 24 до 48 вашите те ще са преминали от долната кутия в горната. Тогава просто извадете долната и поставете обратно горната кутия върху ненадупчената такава. Махнете най-горния слой (около 2 см) от пълната с вермикомпост кутия и го изсипете го обратно в кутията с червеите. Останалото съдържание изсипете на няколко слоя постлани весници на сухо, проветриво и сенчесто място. Получения биохумус следва да изсъхне от „работните“ 80% влажност на около 40%. При влажност от 80% лумбрикомпоста има пастообразен вид, сконсистенция подобна на тъмен шоколадов сладолед. По време на съхненето започва да се проявява зърнестата структура и характерната рохкавост на вермикомпоста. За да получите най-добри резултати разбърквайте от време на време биотора.

9. Как да използваме получения биохумус

 

След като влажността на вашия биохумус спадне до 40-45%, може да го пресеете през сито с големина на отворите 5мм. По този начин ще отделите някои камъчета или малки количетва недоизядена храна. По принцип, пресяването се прави изцяло за да може крайният продукт – биохумус, да придобие търговски вид. Вие спокойно може да го ползвате непресят.

Получения биохумус може да ползвате по два начина – за наторяване и за да си направите сами пръст за цветя, т.нар. торо-почвена смес. За наторяване сложете по една шепа биохумус на растение, около стеблото. Ако растението е по-голямо, да речем лимон, то трябва да покриете горния слой на саксията с около 2 см. биотор. В случай че искате сами да си направите торо-почвена смес то смесете една обемна част биотор с три или четири части пръст. Не се притеснявайте, не може да преторите или изгорите вашите растения с биотор от калифорнийски червей.

Последно от блога

Последно от фейсбук

За контакти

Вашето име: (задължително)

Вашият Email (задължително)

Относно

Вашето съобщение

captcha